Star Wars: Pašerákova zkouška | RECENZE

března 27, 2017


Autor: Greg Rucka
Nakladatelství: Egmont
Žánr: sci-fi, Star Wars 
Počet stran: 168

Han Solo a Wookiee Chewbacca vyrážejí vstříc novému dobrodružství. V tomto napínavém a vtipném příběhu, který se odehrává mezi epizodami Nová naděje a Impérium vrací úder, se oblíbená dvojice pašeráků vydává s Millennium Falconem na přísně tajnou misi v zájmu povstalecké Aliance. V příběhu jsou rovněž skryty narážky a odkazy na nejnovější film Star Wars Síla se probouzí!

Síla se probouzí
Léta v Millennium Falcon a společníka mu dělá chlupatá dvoumetrová příšera. Nejznámější pašerák v předaleké galaxii Han Solo zažívá nový příběh, tentokrát mezi epizodu IV a V a aby toho nebylo málo, vyskytnou se i narážky na epizodu VII. Přesně tak, Pašerákova zkouška je jednou ze série knih vedoucí k zatím poslední plnohodnotné epizodě Síla se probouzí a obsahuje tak i narážky, na již zmíněný sedm díl.
Slovy jednoho uživatele CBDB  - příběh je klasický "solovský". Nehledejte žádné složitosti ani hluboké myšlenky, konec konců, to by se snad ani na 180 stránek narvat nedalo, ale akci, odvahu, přátelství a dobře mířené střely z blasteru zde najdete. Příběh je opravdu prostý, ale i přes to relativně efektní a rozhodně drží jakýsi standart i přes svoji krátkost. Prolog a epilog lehce hrají na nostalgickou notu, protože celý příběh se odehrává v rámci vyprávění už starého Hana. Užijete si všeho od klasického solovského humoru přes Chewbaccu, až po vesmírnou bitvu v hlavní roli s Falconem a jeho oslnivým pilotem. Příběh odsýpá a je jednoduché se začíst a ponořit se do předaleké galaxie a do atmosféry, kterou všichni fanoušci tak milují. S odsýpáním souvisí už zmíněná "nedélka" knihy, která se točí kolem těch 180 stran a tak ji máte za odpoledne přečtenou. Za mě by kniha mohla být klidně i delší a tím pádem by se autor mohl i více slohově vyřádit, ale na druhou stranu chápu, že tentokrát šlo pravděpodobně o to, oslovit mladší fanouškovskou základnu a představit jim už dnes "retro" hrdiny ze staré trilogie, protože přesně pro fanoušky tahle kniha je, i když si nejsem jistá, jestli ji právě ti mladší dokáží ocenit.

"Wookiee a dobře věděl, co je vášeň. Pocházel z hrdého národa, který žil na domovské zalesněné planetě Kashyyyk stovky let v míru. Až do klonových válek. Tehdy byl o něco mladší; když bojoval za klonových válek proti bitevním droidům separatistů, bylo mu jen sto osmdesát. Na vlastní oči viděl, jak klonovaní vojáci zradili své jediské velitele. Pak přišlo Impérium."



Artovka
K prostředí není celkem co říci, snad jen to, že postačí. Na žádné dlouhé popisy není čas a tak se musíte spokojit s rychlým načrtnutím situace a atmosféry. To nic nemění na faktu, že samotné kulisy jsou vcelku zajímavé.
Většina postav se kterými se setkáte jsou známé z filmů. Přeci jenom představovat Hana  a "Žvejka" snad není ani potřeba. Ti ostatní potom už moc prostoru nepotřebují, ale hlavní záporačka je i přesto, že nedostane dost prostoru se řádně projevit obstojná.
Jak už jsem napsala, kniha je určena pro mladší čtenáře, což podporují kresby uvnitř knihy, které jsou ale velmi povedené a vkusné. Vyvedené pouze v barvách které se nesou celou knihou, tedy červené, černé a bílé.

„Dámo, kdybych pracoval pro tebe, dal bych ještě mnohem dřív výpověď.“ Solo si založil ruce na prsou a na chvilku si byl jistý, že měl poslední slovo. Princezna zůstala na chvíli nehybná a probodávala ho pohledem, o kterém si pomyslel, že jím kdysi protivníky v teď už rozpuštěném Imperiálním senátu musela dohánět k pláči. 


Staří známí pro nové fanoušky
Pašerákova zkouška je milým cca 3 hodinovým výletem do předaleké galaxie s cílem ukázat mladým fanouškům staré hrdiny a starým fanouškům připomenout jejich oblíbené a možná i vzbudit nostalgii. Můj osobní názor je ten, že tohle dílko ale stejně především osloví ty, jejichž srdcovkou je stará trilogie. Celé je to zabalené do pěkné obálky s krásnými ilustracemi. Zkrátka řečeno, Han Solo s Chewbaccou nezklamali a tenhle krátký příběh, který opět doplňuje prázdná místa stojí určitě za přečtení, pokud jste fanouškem Star Wars a jestli ne, tak tuhle recenzi pravděpodobně ani nečtete.

Hodnocení:80%

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Jednou bych se do Star wars chtěla pustit! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, Star Wars je další na řadě :) Ty knížky vypadají neskutečně dobře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si nějaké přečti, stojí to za to :) Na druhou stranu, najdou se i slabší kousky...

      Vymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram