Železná zkouška | RECENZE

dubna 29, 2016







Autor: Holly Black a Judith Rumelt
Nakladatelství: Yoli
Žánr: YA, fantasy
Počet stran: 312
Série: Magisterium
Díl: 1.

 Callum Hunt ví už odmalička, že pokud by se někdy zapletl s magií, znamenalo by to pro něj jediné – smrt. Jeho otec mu to ostatně nikdy nedovolí zapomenout. Když je Cal pozván k vstupním zkouškám do tajemné čarodějné školy jménem Magisterium, slíbí otci i sám sobě, že v testu dokonale propadne. Jenže Cal má naneštěstí magii v krvi, takže i přes veškerou snahu je spolu s dalšími dvěma žáky vybrán, aby studoval u největšího mága ze všech, mistra Rufuse. Cal zjišťuje, že magie je mnohem zábavnější, než si kdy uměl představit, a také skoro stejně tak nebezpečná. Ve škole si vedle nových přátel rychle udělá i nové nepřátele… Dvě nejlepší autorky současné fantasy pro mládež se spojily, aby napsaly nejúžasnější magické dobrodružství od dob Harry Pottera.


Čáry máry
Všichni asi známe Harryho Pottera světový fenomén, který převrátil svět fantasy vzhůru nohama. Po něm přišla řada děl, která se na jeho úspěchu snažila přiživit a tak jsme dostali mnoho více, či méně povedených kouzelnických dobrodružství.
Těžko říci, jestli Železná zkouška je jedním z těchto příživníků, protože řekněme si to na rovinu, přišla trochu s křížkem po funuse. Dnešní bestsellery jsou trochu jinde. Upíry vystřídaly dystopie a těžko odhadovat, co přijde další, třeba se čáry máry zase dostanou do módy.

"Oheň na ledu. Musel to být nouzový signál… nebo útok. Jeskyně byla plná mágů, kteří byli buď příliš staří, nebo naopak příliš mladí, aby mohli bojovat. Byli tam zranění, nemocní a matky s malými dětmi, které nemohly zůstat samotné – přesně jako Alastairova žena a jejich syn. Ti všichni se tam schovávali, protože to bylo jedno z nejodlehlejších míst na světě."



Zkouška
Železná zkouška je tedy dalším příběhem ze světa kouzel. Nenechte se ale oklamat obálkou jako já, nejedná se fantasy svět. Příběh se odehrává v tom našem, jen trochu obohaceném. Tohle jsem tak trochu nečekala a musím říci, že když jsem to po pár stránkách zjistila, byla jsem trochu zklamaná. Když je tedy kniha zasazena v našem světě, je nasnadě poněkud nudný úvod o tom jak to celé začalo, než se náš hlavni hrdina (Call) dostal do školy čar a kouzel.
Hrdina je typický ňouma s problémy, které jen dítě může mít. Čtete dobře dítě. Hlavní hrdina není žádný sedmnáctiletý teen(ke kterému se asi dopracuje). Což hned ukazuje na to, že kniha míří na mladší čtenáře a tak to musíte brát. Ilustrace na začátku každé kapitoly jsou toho důkazem a já se musím přiznat, že se mi oproti obálce hodně nelíbily. 

Ale kde je jejich syn? Kde je Callum? Sára v pravé ruce svírala dýku. V opracovávání rudy vyvolané rovnou z hlubin země přímo vynikala. Tuhle dýku si vyrobila sama, když byli v posledním ročníku Magisteria. Měla jméno: Semiramis. Alastair věděl, jak moc pro ni ta dýka znamenala. Když zemřít, tak se svou vlastní zbraní v ruce, říkávala. Ale on nechtěl, aby vůbec kdy zemřela. Prsty se letmo dotkl její tváře. Náhlý zvuk jej přiměl zprudka se otočit. V jeskyni plné smrti a ticha se ozval pláč. Nějaké dítě.


Trochu vykrádačka
Vzhledem k mladšímu publiku je jasné, že se nedočkáte žádné milostné tématiky ( díky bohu!!!) což beru jako obrovské plus. První stránky jsou velmi  příjemným  překvapením, bohužel po prvních deseti stránkách ten pocit tajemna zmizí v nedohlednu a už se v takové míře neobjeví a to je škoda. Vlažný úvod naštěstí vyvažuje druhá část knihy, která má spád. Některé momenty jsou sice trochu odfláknuté a matoucí, ale konec všechno srovná.
Rozhodně neočekávejte nového Harryho tohle je poctivá "trochu vykrádačka" všech kouzelnických knih. Autorky se nebojí klišé, ale je vidět, že ony ohrané momenty jsou napsané s vlastním nápadem. Příběh je jednoduchý, ale poměrně efektní, což je vzhledem k věku cílové skupiny dostačující.  Z pohledu skoro osmnáctilété je z toho ale milá oddechovka, u které se dobře vypne mozek po perném dni. Zkrátka řečeno, kdyby mi bylo dvanáct a měla bych ráda kouzelníky, tak jsem hotová.

Hodnocení:77%

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Na tuhle knížku už se dlouhou dobu chystám, protože bývá dost často chválena. Navíc tohle téma mám hodně ráda a tak mi ani nevadí to staré dobré klišé :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, za koment. Omylem jsem místo uložit zmáčkla publikovat a tak vyšel článek s miliony chyb, takže se omlouvám =D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Tahle kniha není nejoriginálnější e je spíše pro mladší čtenáře :) Ale mě se hodně líbila, je taková milá :) A ve druhém díle se to všechno o dost zlepší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :) Knihu neznám, každopádně nemyslím si, že by to bylo něco pro mě. Sice Harryho zbožnuju, a vlastně možná i proto by se mi to nelíbilo. Nevím no. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram