Etiketa a špionáž | RECENZE

srpna 23, 2015

Autor: Gail Carriger
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: steampunk, YA
Počet stran: 288
Série: Trochu jiný penzionát
Díl: 1.

Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.
Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě při zachování nejvybranějších mravů. Sofronie a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok.

Steampunk ! To byl ten hlavní tahák pro tuhle knihu, jak mile jsem ji viděla, musela jsem si ji přečíst, jelikož se tvářila jako inteligentní YA kniha a těch je zatraceně málo.
Steampunk Tendencies | Steampunk timetraveler by Steampunk Artwork - www.steampunker.de #Steampunk
Začneme hezky popořádku. Hlavní hrdinka, která se jmenuje Sofronie(tak bych se jmenovat nechtěla) a žije ve světě ,kde vládnou stroje a dámy nosí objemné róby a pánové motýlky a klobouky. Na tom není nic extra divného, ovšem mnohem divnější jsou upíři a vlkodlaci, které sem autorka tak nějak nešťastně namontovala, snad aby se zavděčila všem. Naneštěstí to působí, jako by si nadpřirozeno a stroje žilo každý svým vlastním životem, a proto když se setkají vedle sebe, působí to nějak, jako když se snažíte slepit tužku izolepou.
Co se týče Sofronie samotné, nejsem si jistá do jaké kategorie hrdinek ji mám zařadit. V knize ji sice popisují jako čtrnáctiletou, ovšem její chování tomu naprosto neodpovídá. Tipla bych ji tak šestnáct. Myslím, že autorka věk zvolila velmi nešťastně, protože se rozhodla vyprávět příběh, který je mnohem vyspělejší. Jednoduše řečeno, čtrnáctky se takhle nechovali a nechovají.
Steampunk, který mě k této knize přitáhl se vydařil na jedničku. Divnostroje plné páry mají nápad a přinášejí do prostředí tu správnou jiskru. Jestli si myslíte, že divnostroje jsou jen hezkou kulisou, tak se mýlíte. Velmi příjemně mě překvapilo, že dotyčné stroje mají v příběhu poměrně duležitý význam.
Je zábavné sledovat, jak a co se dívky ve škole pro špionky učí. Přece jenom otrávit někoho nebo správně omdlít chce trochu umu. Sofronie je přirozený talent nejen na učení, ale hlavně na strkání nosu do věcí, o kterých by neměla vědět. Díky této vlastnosti si s ní užijete spoustu legrace. A když vás přestane bavit Sofronie, zaručeně vás pobaví její kamarádky a  pes. Velké plus je, že se rozhodně nejedná o kamarádky, jako ze stupidních dívčích románů. Každá postava je svým způsobem výjimečná a zajímavá. Nečekejte sice nějak zvláště detailně vypracované charaktery, ale k tomu, co autorka vypráví to stačí. A co tedy říkám na příběh?
Gail Carriger - Etiquette & EspionageProstředí do, kterého autorka vložila svůj odpočinkový příběh mě velmi nadchlo, přeci jenom moc steampunkových knih na trhu není. Když říkám, že příběh je odpočinkový, tak rozhodně nemyslím hloupý, právě naopak. Příběh je poměrně chytrý a díky všudy přítomným intrikům budete muset někdy lehce napnout své mozkové závity.Samotná hlavní hrdinka sice není ideálně věkově připravená na složitější příběh, ale i tak se jedná o hrdinku, která je až na jméno velmi sympatická a díky jejím ztřeštěným nápadům si užijete spoustu legrace.
Relativně inteligentí hlavní hrdinka, intriky, špionáž, etiketa... Tohle všechno je tahle kniha. Oddechovka, kterou přečtete jedním dechem, protože je tak dobře napsaná, že vám nic jiného nezbyde.

Hodnocení: 82%



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Pekná recenzia! Mňa táto kniha zaujala hlavne svojim námetom, a v skorej dobe sa na ňu chystám! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejako ma táto kniha nelákala až kým som si neprečítala tvoju recenziu :)

    http://booklovers-world.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. me knizka zaujala hlavne obalkou, ta je naprosto bozi :) uz na me doma ceka druhy dil, tak jsem zvedava, ja to bude pokracovat. mmch moc se mi libi zahlavi tvyho blogu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze! :)
    Knížku už jsem si skoro koupila, ale nakonec zvítězila Rudá královna, každopádně si jí chci na 100% přečíst. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram